in

Mekk Elek, az ezermester – neki semmi nem sikerült

Magyar mesecsodák: Mekk Elek, az ezermester (1980) címmel egy rajzfilmes blogban megjelent írást közöljük.

Ismer-e bárki olyas valakit, aki a világon az összes mesterséghez ért? Én igen, úgyhogy ajánlom mindenkinek Mekk Eleket. Ő az égvilágon mindenhez ért, bármit “mekkszerel”, és bármit megépít. Aki ezt képtelen elhinni, az nagyon jól teszi, ugyanis egy kontár, kétbalkezes kecskéről van szó, aki talán össz-vissz 3 mesterséghez ért igazán: az evéshez, lustálkodáshoz és az alváshoz.

Ez a bemutató tehát sokak kedvencéről fog szólni, Mekk Elek az ezermester című bábmeséről. Annak idején a Magyar Televízió 1-es csatornáján, az Esti mesében néztem meg, sőt ugyanitt láttam nem is olyan régen szintúgy. Esetleg aki sürgősen megakarja nézni a mese epizódjait, az az interneten könnyen megtalálhatja. Kicsiknek nagyon ajánlom a sorozat megtekintését, ugyanis nagyon szórakoztató, biztos vagyok benne, hogy tetszeni fog a csemetéknek.

Az epizódok nincsenek 10 percesek sem, tehát nem túl hosszúak. Nem tartozik a kedvenc meséim közé, de tény, hogy mosolyt tud csalni az ember szájára ez a kétbalkezes kecske. És természetesen büszkén jelenthetem, magyar alkotásról van szó. Sok szülő emlékszik még erre a mesére, ahogy az enyéim is. Műfaja tulajdonképpen bábjátékfilm. A nagy magyar klasszikusok közé tartozik (Mézga család, Süsü, a sárkány stb.)

Hintaszékben ücsörgött

1980-ban mutatták be. Ahogy már írtam a történetünk főszereplője egy kecske, aki ezermesternek adja ki magát, ám a sorozat első részének a végén már elismeri, hogy ő az égadta egy világon semmihez sem ért. Ő maga számos munkával foglalkozott már, vagyis csak próbálkozott vele, hogy találjon magának valamiféle elfoglaltságot. De sokáig egyik sem jött be neki.

A háza 13 cégérrel van felszerelve, melyek egy-egy mesterséget mutatnak. Az egyes epizódok elején, kis hintaszékében ücsörögve papagájával együtt várja, hogy valaki munkával bízza meg, amit ő majd szaktudásához képest elintéz, a végeredmény majd viszont hagy némi kívánnivalót maga után. Szóval ha az egyik munka nem jött be neki, akkor azt a munkát mutató cégért leverték a házáról. Ám hihetetlen de mégis igaz, az utolsó, a szabóság, megfelelőnek bizonyult.

A szereplők párbeszédei rímekbe vannak faragva, ezekre pedig érdemes lesz odafigyelni mert igen humorosak. Nemcsak az egyes epizódok hossza, maga az egész bábfilmsorozat sem túl hosszú a maga 13 részével együtt. Írta Romhányi József, a főszereplő (Mekk mester) szinkronhangja pedig Balázs Péter (színész).

Forrás: http://varazslatosmesefilmek.blog.hu/

Várjuk a véleményed

Érdekes fotók! Így készült a Süsü, a sárkány

Mesefigurás torták: Füles a Micimackóból