in

Mai gegekkel nevettet az új magyar rajzfilmsorozat, a Naszreddin hodzsa meséi

Berecz András mesemondó hangján tanít furfangos gondolkodásra a Naszreddin hodzsa meséi agyafúrt főhőse

Szellemesen állít tükröt az emberiség elé a legújabb magyar animációs sorozat, a NASZREDDIN HODZSA meséi. Főszereplője, Naszreddin hodzsa nevettetve adja át nekünk az élet nagy igazságait. Történeteit évszázadok óta hallgatják, elbeszélései bejárták a világ minden táját. A szóbeli hagyományoktól az írott könyveken át Hodzsa történetei a KEDD Stúdió által most eljutottak a rajzfilmsorozatos változatig.

A NASZREDDIN HODZSA meséi első, húsz epizódból álló évada szeptember közepétől elérhető a Telekom tVOD-kínálatában.

Modernkori gegekkel szólítja meg a közönséget a NASZREDDIN HODZSA meséi

Az 52 epizódból álló sorozat egy 13. században élt közel-keleti bölcs, Naszreddin hodzsa történeteit dolgozza fel, aki legendás eszével vált a török humor jelképévé. Rendezője és írója, Gerdelics Miklós Kúnos Ignác turkológus A török hodzsa tréfái című gyűjteményét vette alapul, modern köntösbe öltöztetve a klasszikus török meséket. Az 1,5-2 perces történetek időtálló, univerzális üzenetet közvetítenek: a bolondos mester az abszurd humor nemzetközi nyelvén tanít a fortélyos gondolkodásra, szokásaink újraértelmezésére, ezáltal a keleti és a nyugati közönséget is megszólítja. „Az élelmes gondolkodás a magyar és a török mesehagyománynak is fontos eleme” –magyarázza Gerdelics Miklós rendező.

A hodzsa egyszerre bölcs és bolondos, akit az élet szeretete és élvezete vezérel: mindene a gyermekien őszinte kíváncsiság és a túlzott komolyságot megkérdőjelező tréfa. Gyermeki magatartására ugyanakkor rá is játszik, csavaros észjárását leplezve, amellyel a többi szereplőt és a nézőket is tanítja. Erre utal a sorozat szlogenje is: Bölcs bolondságok, bolond bölcsességek.

A humoros attitűdnek köszönhetően az epizódok önmagukban, háttértudás nélkül is működnek, így a gyermekek és a felnőttek számára is egyaránt szórakoztatóak lesznek. A meg nem nevezett karakterek és helységnevek valamint a modernkori gegek által bárki könnyedén azonosulhat a szereplőkkel, a legelső epizódban például a hodzsa meghódítja a közösségi médiát, máskor repülőgéppel ered egy sas nyomába.

Szamarát háttal megülve hódítja meg a magyarokat Naszreddin hodzsa

A NASZREDDIN HODZSA meséiben más szereplők is feltűnnek. A legtöbben a hodzsánál földhözragadtabbak, és próbálják őt átverni, de mindig bebizonyosodik, hogy nem a nyúl viszi a puskát. A legfontosabb visszatérő karakterek Naszreddin kissé házsártos felesége, aki anyaként gondoskodik kótyagos férjéről, a község dölyfös elöljárója, aki egyszerre barátja és feljebbvalója a hodzsának, vagy akár a kicsinyes, irigy szomszédja, akit hősünk mindig kicselez. A hodzsa egyetlen igaz cimborája híres, bolondos szamara, akinek hátán hátrafelé ülve vált világszerte ismert karakterré Naszreddin.

Naszreddin hodzsa egy lépéssel előttünk jár

A csattanós történetek mesélője Berecz András mesemondó, aki már korábban is foglalkozott Naszreddin hodzsa tanmeséivel. „Naszreddin egy titokzatos figura, aki kevésbé kiszámítható, mint mondjuk Háry János vagy Csalóka Péter, hanem önmaga ellentéte is tud lenni. Néha az ember elbizonytalanodik, hogy ugyanaz a karakter-e” –mondja Berecz András, aki gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlja a sorozatot. “Az embereknek tetszik Naszreddin gondolkodása, szeretik, hogy előttük jár” –teszi hozzá a mesélő.

KEDD Stúdió műhelyében készült sorozat animátorai Gerdelics Miklós és Fazakas Kinga, producere az Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza, zenéjét pedig a török Turku népzenekar szerezte.

NASZREDDIN HODZSA meséi

Bölcs bolondságok, bolond bölcsességek

magyar animációs sorozat, 20 epizód

Elérhető a Telekom tVOD kínálatában

Rendező: Gerdelics Miklós

Mesélő: Berecz András

Animátorok: Gerdelics Miklós, Fazakas Kinga

Zene: Turku zenekar

Producer: M. Tóth Géza

Várjuk a véleményed

Országos Rajzfilmünnep 2020 – Fontos infokat közöltek a szervezők

Kisvakond 5 kérdés kvíz 1. – megy az 5 helyes válasz?