in

Mézga család – bemutatjuk a szereplőket

A Mézga család magyar televíziós rajzfilmsorozat, amely az 1960-as, 70-es és 80-as évek az egyik legnépszerűbb műsora volt. A wikipedia.hu segítségével készült összeállításunkban a szereplőkről közlünk érdekességeket.

Mézga Géza

Mézga Géza a Mézga család feje, a sorozatok egyik főszereplője. A Mézga Aladár különös kalandjaiban a fia, Aladár a főszereplő. Gézát MZ/X köbükinek hívja, Géza pedig Öcsinek MZ/X-et. Nem érti, hogy mit mond neki MZ/X. A csodabogyó című részben például azért híztak el annyira, hogy a ruhájuk szétszakadt, mert MZ/X egy heti táplálékot küldött neki, de Géza nem értette, hogy mit mondott.

Ám a katasztrófák beütéséhez MZ/X küldeményeinél, olykor közrejátszik túlzott elbizakodottsága, tapasztalatlansága vagy köbükunokája figyelmeztetésének hidegen hagyása. Gézát legjobban kemény szigorúságra való törekvése, sorozatos kétbalkezessége és ügyefogyottsága jellemzi, emellett imádja a hasát és a jóféle szivarokat, amivel gyakran fel is ingerli a feleségét. Foglalkozása bérelszámoló, az Akerkiter c. részben láthatjuk a munkahelyét is. Az Im-bolygó-ban megemlíti, hogy a rokonsága nagy része Mogyoródon él. Az Időkibővítőben elmondja, hogy a feleségén kívül senkitől sem fél, s hogy ő volt anyjának 13. gyereke a családban. Hangját Harkányi Endre adta.

Paula – Mézga Géza felesége
Géza felesége. Igen jó háziasszony és nevelgeti a csemetéit. Folyton panaszkodik a férjének valami miatt, ezért általában ekkor szabadul el a pokol MZ/X által. Az első széria filmjei végén folyton azt mondja hogy „Bárcsak a Hufnágel Pistihez mentem volna feleségül!” A harmadik szériában kiábrándul Pistiből, és ekkor azt mondja, hogy „Soha nem akarom hallani ezt a nevet”.

Gyakran úgy tűnik, hogy a családban ő hordja a nadrágot, mivel általában basáskodik a férje fölött, aki megtörik az ő akaratának (többször titulálja Gézát szerencsétlennek, pipogyának, lelketlennek, brutálisnak, attól függően a férje milyen baklövést követ el), például, Paula kezeli a családi kasszát is. Ennek ellenére azonban a végletekig kitart a családja mellett, ha szükség úgy hozza. Az ő rokonsága valahol a balatoni Kecerakoncán, lakik, ahová Mézgáék egyszer egy esküvőre mennek. Születési neve Rezovits Paula. Hangja Győri Ilona volt, ő azonban 2001-ben meghalt. Az új sorozatban a helyét a hozzá hasonló orgánumú Tóth Judit vette át.

Kriszta
Kriszta Mézgáék nagyobbik gyereke. Igen idegesítő tud lenni. Folyton pengeti a gitárját (amit Aladár folyton eltör) és újságpapírral csavarja be a haját. Van egy macskája, a neve Maffia. Az első sorozat egyik részében bekerül egy beatzenekarba.

Egyfolytában vihog. Többször megnyilvánul, hogy elég buta, az iskolában szándékosan törekszik a bukásra, még a “hülyét” is j-vel írja le. A második sorozat egyik részében, azonban Aladár felfedezi, hogy Kriszta álmában egész értelmeseket beszél. Egy-egy bizonyos helyzethez gyakran van valamilyen cinikus megjegyzése, melyen általában csak ő nevet. Jellegzetes mondata: „Anya szólj rá”, ha valami nem úgy történik, ahogy ő szeretné. Aladár csak úgy hívja, hogy „vizes agyú”, vagy „hiszti Kriszti”. Hangja Földessy Margit, majd (a készülő) a 4. sorozatban Haumann Petra.

Aladár
Mézga Aladár Mézga Géza és Paula fia, Kriszta öccse. Külön szobája van, ahol egy régi rádiót adóvevővé alakított. Érti az újmagyar nyelvet. Fizikus és kísérletezik. Kedvenc időtöltése, hogy valamilyen ház-körüli tárgyból állítja elő új találmányait (pl. napenergia erőműt csinál a borotválkozótükörből, gerle-tojáskeltetőt a bőröndből, időjárás-ballont az esőkabátból, teleszkópot a fényképnagyítóból stb.), többek közt így alkotja meg az ultramodern rádiót is. A legtöbbször ezekhez apja holmijait használja fel, akit ezek a dolgok rendszerint kihoznak a sodrából.

Kriszta “lüke Aladárnak” becézi őt, annak ellenére, hogy mindig hozzá fordul, ha valamilyen iskolai feladatban segítségre szorul. Folytonos civódásuk a sorozat fő humora. Aladár a második sorozatnak a főszereplője, amelyben egy gumiból készült űrhajójával – Blöki társaságában – járja a világűrt. Űrhajóját, a Gulliverklit hegedűtokban tárolja, szódásszifonnal tölti fel. Hangja az első és a második évadban Némethy Attila, a harmadik sorozatban Geszti Péter, a negyedikben Baradlay Viktor. Egy 90-es évekbeli csokireklámban Simonyi Balázs adta a hangját.

Máris szomszéd
Máris Ottokár Mézgáék mellett lakik, foglalkozása régész. Tud angolul, franciául, és egy kicsit norvégul. Egyszer Párizsba utazott, s szüksége volt a francia szótárára, amit néhány évvel azelőtt Mézgáék kölcsönkértek tőle. A régi pénzeken is el tudta olvasni, hogy mit jelent a felirat. Gyakran idegesíti, hogy Mézgáék hozzá fordulnak, ha valamiben hiányt szenvednek.

Az első szériában olykor ő is áldozatául esik MZ/X küldeményeinek (pl. a robotdirektor áttöri a lakása falát.) Igen zsémbes és goromba, valamint nagyon uzsorás, valahányszor Mézgáékkal üzletel az árba mindig beszámítja Mézgáék korábbi tartozásait is feléje. A Vakáción a Mézga családban Mézgáék vele együtt keltek útra. Az első és a második sorozatban Tomanek Nándor volt a hangja, halála után, a 3. sorozatban Bárdy György adta Máris hangját. A 4. sorozatban Tomanek Nándor fia, Tomanek Gábor lesz Máris hangja. A Mézgamuri című CD-n Vass Gábor adta a hangját.

Mézga család MZ/X

MZ/X Mézga Géza köbükunokája, a 30. században él és újmagyarul beszél. A rajzfilmben Öcsinek hívják. Aladár egy régi rádiót átalakított adó-vevővé, az első sorozatban Mézgáék azzal hívják MZ/X-et. Mz/X időkibővítő készülék segítségével tud Mézgáékkal kapcsolatot teremteni, a 30. századból. A 30. századi tárgyakat Mézgáéknak ajándékba küldi fénypostával, az ablakon keresztül.

A család igényeit nem tudja kielégíteni. Egyszer Mézgáéknak memumot küldött. Mézga Géza bekapcsolta a memumot, előbb kánikula volt, s meg lehetett sülni, aztán Géza átkapcsolt, s hirtelen tél lett. Az utolsó részben már Paula is beszél MZ/X-szel, egy házat rendelnek, s Paula MZ/X-et is meghívja a házavatásra. Egy űrhajón személyesen ellátogat a 20. századba, de hamar elmegy, így Mézgáék nem találkoznak vele, s mivel a rádió felrobban, így végleg megszakad vele a kapcsolatuk.

További szereplők
Hufnágel Pisti, Paula régi udvarlója, és férje lehetett volna, ha nem Mézga Gézához megy hozzá. A sorozat rajzfilmjeinek a végén Paula felsóhajt, hogy miért nem őhozzá ment feleségül – kivéve a befejező részt, mert ott ezt mondja: „Hufnágel Pistinek ugyan 12 gazdag nagybácsija volt. De most már kezdem belátni, hogy unatkoztam volna mellette.”

A Vakáción a Mézga család című sorozatban meghívja Mézgáékat Ausztráliába. Itt a legtöbbször Steve Hufnagel-ként említik, mivel, mint elszakadt hazafi, a magyarja már törve van. Bár Mézgáék milliomosnak hiszik, később kiderül róla, hogy közönséges csavargó, akit a rendőrség köröz. Ausztráliából Floridába menekül. Ezután Afrikába megy, és a sivatagba hívja Mézgáékat, de repülőgéppel Európába utazik, ahol még Mézgáék utolsó értékeit is elrabolja. A nézők személyesen sosem láthatják Pistit.

Blöki a Mézga család kutyája. Amikor Mézga Géza rádión felhívta MZ/X-et, akkor ő volt a földelés. Az Agy gyantá-ban MZ/X csodaszerének hála, Maffiával együtt tudott beszélni, de ez a képessége alábbhagyott, mert Géza túladagolta a szert, és Blöki dührohamot kapott. Blöki fajtája szerint, minden bizonnyal fehér szőrű pásztorkutya, Géza egyszer megemlíti, hogy kecskeméti alomból származik. A Mézga Aladár különös kalandjaiban Blöki volt az egyik főszereplő. Ott Aladárral együtt utazott a Gulliverklivel, és beszélni is tudott (bár ezt már nem indokolták miért). A Vakáción a Mézga családban már nem szerepelt. Hangját Szabó Ottó adta. A 4. sorozatban szintén szerepel majd, és beszélni is fog, hangját pedig Reviczky Gábor kölcsönzi.

Macska, Mézga család

Maffia a Mézga család macskája. Váradi Hédi volt a hangja az Agy gyanta c. részben. Blökivel ellentétben, ő csak ebben az epizódban szólalt meg. Főleg Kriszta szerette. Blökivel éppen olyan civódó viszonyban áll, mint Kriszta Aladárral, ami szintén Agy gyantában mutatkozik meg. A Mézga Aladár különös kalandjaiban nem szerepelt. A Vakáción a Mézga család című sorozatban a családdal utazik. Tudott magának táplálékot szerezni. Megérezte az egérfogót. Ő miatta váltja ki Mézgáékat a börtönből egy gazdag milliomos, de végül egy keveredés folytán, az igazi “maffia” túszai lesznek.

Kompót Aladár kísérleti egere, a Mézga Aladár különös kalandjai Második dimenzió című részében Aladár magával viszi az utazásra.

Mézga család szinkronhangok/ Mézga család magyar hangok

Mézga Géza magyar hangja – Mézga Aladár hangja – Máris szomszéd hangja

Szereplő Magyar hangja
Géza Harkányi Endre (1–4. sorozat)
Paula Győri Ilona (1–3. sorozat)
Tóth Judit (4. sorozat)
Izsmán Nelly (ének hang)
Kriszta Földessy Margit (1–3. sorozat)
Haumann Petra (4. sorozat)
Aladár Némethy Attila (1–2. sorozat)
Geszti Péter (3. sorozat)
Baradlay Viktor (4. sorozat)
Máris szomszéd Tomanek Nándor (1–2. sorozat)
Bárdy György (3. sorozat)
Tomanek Gábor (4. sorozat)
MZ/X Somogyvári Rudolf (1. sorozat)
Blöki Szabó Ottó (1–2. sorozat)
Reviczky Gábor (4. sorozat)
Maffia Váradi Hédi (1. sorozat)
Mesélő Gálvölgyi János (3. sorozat)
Várjuk a véleményed

Mesék Mátyás királyról – nem lehet megunni

A nagy ho-ho-ho horgász – íme a főcímdal