in

Hihetetlen! Már 20 éves a Notre Dame-i toronyőr rajzfilm?

A Notre Dame-i toronyőr (eredeti cím: The Hunchback of Notre Dame) egész estés amerikai rajzfilm, amely a Walt Disney 34. filmalkotása, 1996-ban mutatták be a mozikban.

A film Victor Hugo A párizsi Notre-Dame című regénye alapján készült, a forgatókönyvet Irene Mecchi, Tab Murphy, Jonathan Roberts, Bob Tzudiker és Noni White írta, Gary Trousdale és Kirk Wise rendezte, a zenéjét Alan Menken szerezte, a producer Don Hahn. A Walt Disney Productions készítette, a Buena Vista Pictures forgalmazta. Bár a regény fő mondanivalója megtalálható a rajzfilmben, lényeges különbségek vannak a két mű között.

A történet középpontjában Esmeralda, a cigány táncoslány áll, aki iránt szerelmet érez Claude Frollo, a hatalmas és kegyetlen igazságügyi miniszter. Quasimodo, a főhős, a Notre Dame jószívű, ám torz harangozója. A történet meghatározó szereplője továbbá Phoebus, a jószívű kapitány, aki szintén gyengéd érzelmeket táplál Esmeralda iránt. Amerikában 1996. június 21-én mutatták be, Magyarországon pedig ugyanezen vettették le november 28-án.

A filmet A Szépség és a Szörnyeteg rendezői, Kirk Wise és Gary Trousdale rendezték, producere pedig Don Hahn volt, aki többek között A Szépség és a Szörnyeteg és az Oroszlánkirály producere volt.

A film zenéjét Alan Menken és Stephen Schwartz alkotta meg, az eredeti rajzfilmben pedig többek között Tom Hulce, Demi Moore, Kevin Kline, Paul Kandel, Jason Alexander, Charles Kimbrough, David Ogden Stiers, Tony Jay, és Mary Wickes hangját hallhatjuk. A film az úgynevezett „Disney reneszánszhoz” tartozik. Második része a A Notre Dame-i toronyőr 2. – A harang rejtélye, melyet 2002-ben került videó forgalmazásba.

Várjuk a véleményed

Angler Balázs mesét mond – A jámbor úr és a balga szolga

Disney rajzfilmsorozatok októbertől az M2 hétvégi műsorán