in

Ezért késett éveket a Vízipók-csodapók bemutatása

A Magyar Televízió népszerű rajzfilmsorozata volt a Vízipók-csodapók, melyben két pók, a címbeli Vízipók és kissé morgós, szárazföldi barátja, Keresztespók játszotta a főszerepet.

A Vízipók-csodapók munkálatai 1974-ben kezdődtek el, de az első epizódokat csak két évvel később mutatták be a tévében: azért készült ilyen sokáig, mert kevés ember dolgozott rajta – az azóta már elhunyt Szabó Szabolcs a Nők Lapjának úgy nyilatkozott még 1990-ben, hogy a rajzolók többségét “elrettentette a sok kis láb és pókháló”. – írja az origo.hu.

A Debrecenben felnőtt rendező azonban “füvek, fák világában, a nádasban” töltötte gyerekkorát, így igen elhivatott volt a téma iránt. Az ő munkáját Haui József segítette társrendezőként.

A Vízipók-csodapók-ból – páréves kihagyásokkal – végül három széria készült 1984-ig, összesen harminckilenc epizóddal. 1983-ban bemutattak egy egészestés filmet is, amely az első két évad legjobb részeiből lett összeválogatva, pár összekötő rajzzal.

Az alkotást egy év alatt több mint egymillióan nézték meg a magyar mozikban, miközben több mint harminc külföldi filmforgalmazó is megvásárolta.

Várjuk a véleményed

Magyar népmesék: A mezeinyúl és a sündisznó

Szabó Gyula bevallotta: “erre a képességemre nem volt szükség”