in ,

Sokak kedvence Vackor, a piszén pisze kölyökmackó

Vackor – a piszén pisze kölyökmackó és az ő kalandjai.

“Hol volt, hol nem, messze, messze, volt egy boglyos, lompos, loncsos és bozontos, Vackor nevű kicsi medve, nem is medve, csak egy apró, lompos, loncsos és bozontos, piszén pisze kölyökmackó.”

Ez a mondat mindenkiben kellemes emlékeket ébreszt, még akkor is, ha Vackor élete gyakran a közoktatás áldásos tevékenységei és eseményei körül forog. Hiszen Vackor óvodába megy, aztán az első bébe, és ismerkedik, barátkozik, tanul, élmény beszámolót tart.

Vackor személyiségét Kormos Istvánnak köszönhetjük. Ő írta meg a kis bocs első történeteit 1956-ban “Mese Vackorról, egy pisze kölyökmackóról” címmel.

A nyerő Vackor-bélyeg

A folytatás 1961-ben érkezett “Vackor világot lát” címen. Természetesen rengeteg kiadást megért. Megjelent diafilmen (1, 2), és DVD-n is. Sőt! A bélyeg-szépségversenyen Vackorral nyertünk 2010-ben. A “Vackor-dizájn” Reich Károly alkotása. Ezt vette alapul a bélyegsorozat is.

A televíziós és DVD-s megjelenés körül kialakult egy kisebb félreértést tisztázták. Létezett egy ős-Vackor mesefilm. Fekete-fehér, kezdetleges, kevés mozgásos rajzfilm volt ez az őskorból, vagy hőskorból, kinek hogy tetszik. Márkus László olvasta föl Kormos István verses meséjét, miközben kis razfilmfigurák izegtek-mozogtak lustán. Ez valamikor a hatvanas években lehetett. Valószínűleg ezt a változatot rendezte Deák József, aki egyébként a Mazsola néhány epizódján is dolgozott.

A ’86-os, Cseh András-féle változat egy az egyben átvette az ős-Vackor hanganyagát, vagyis Márkus László mesélését, de természetesen egy teljesen új rajzfilm készült, Reich Károly rajzai alapján, papírkivágásos technikával, szép színesben, egy szériában, tizenegy epizóddal.

Forrás: figyisz.com

Várjuk a véleményed

Csipet-csapat: íme a főcímdal

Kis hableány – íme a főcímdal