in

Pár érdekesség a Scooby Doo rajzfilmről

Jöjjön pár érdekesség a Scooby Doo rajzfilmről.

A Scooby-Doo amerikai televíziós rajzfilmsorozat, amely 1969 óta van műsoron. Az eredeti sorozat, a Scooby-Doo, merre vagy? a Hanna-Barbera produkciójában készült Joe Ruby és Ken Spears[4] ötlete alapján 1969-ben. Ez egy szombat reggeli rajzfilm volt, négy tizenéves – Fred Jones, Diána Blake, Vilma Dinkley, és Norville “Bozont” Rogers[8] – és a háziállatuk, Scooby-Doo, egy dán dog főszereplésével, akik rejtélyeket oldanak meg természetfeletti teremtményekkel, lényekkel kapcsolatban. – áll a wikipedia szócikkében.

A Hanna-Barbera és felváltójuk, a Warner Bros. az eredeti sorozat után több feldolgozást, spin-offot készített a szériából: sorozatokat, különkiadásokat, élőszereplős és animációs DVD-filmeket és telefilmeket. Pár változat eltér az eredeti alaptörténetétől, a szereplőgárda bővül vagy változik, mint például a Scooby-Doo és a 13 szellem című sorozatban, ahol Diána átesett több változáson a kinézetét és a személyiségét illetően, Fred és Vilma eltűntek a sorozatból és három másik szereplő, Scrappy-Doo, Vicent Van Gond és Flim Flam került a helyükre. A szereplőknek a feldolgozások folyamán nem csak kinézetük változott tehát, hanem személyiségük, élethátterük és stílusuk.

Így indult Scooby Doo

1969-ben több szülői szervezet, főként az Action for Children’s Television együttesen ellenezni kezdte azt az erőszakot, melyet a szombat reggelenként futó, gyermekeknek szóló amerikai műsorblokkba, a Szombet reggeli rajzfilmekben (Saturday Morning Cartoons) sugároztak az 1960-as évek derekán és vége felé. A legtöbb ezek közül Hanna-Barbera készítésű akció-rajzfilmsorozatok voltak, mint a Jonny Quest, Space Ghost és a The Herculoids, amelyeknek ezen szülői szervezetek felszólalása miatt felfüggesztették a gyártását 1969-ben. Ezeknek a nézői célcsoportok tagjai lettek a tanácsadói a Hanna-Barberanak és más animációs stúdióknak olyan új műsorok elkészítésében, melyek nem tartalmaznak ilyen jellegű tartalmakat a gyerekek számára, és amelyek biztonságosabbak lesznek gyermekek számára.

Fred Silverman, az akkori vezető felelős a gyermekműsorokért a CBS csatornánál olyan programot keresett a szombat reggeli műsorblokkjába, amely feléleszti azt, és kielégíti nézői célcsoportokat ugyanakkor.[15] Az eredmény az Archie Show lett, Bob Montana tizenéveseknek gyártott képregénykönyve, az Archie alapján. A siker bekövetkezett, és Silverman növelni szerette volna ezt, ezért felvette a kapcsolatot William Hanna és Joseph Barbera rajzfilmproducerekkel, és hogy egy lehetőleg olyan rajzfilmsorozatot alkossanak, mely szintén egy tinédzserekből álló rock-bandáról szól, de ráadásként: a koncertek között rejtélyeket oldjanak meg.

Rejtélyes Ötös

Hanna-Barbera a feladatot két íróra bízta, Joe Ruby[16] ra és Ken Spearsre, és egy művészre/szereplőtervezőre Iwao Takamotora. Az eredeti ötletük alapján a műsor a Mysteries Five (Rejtélyes Ötös) címet kapta volna, a főszerepben öt tinivel: Geoff, Mike, Kelly, Linda, Linda bátyja, “W.W.” és a kutyájuk, Too Much (Túl Sok), akik a “Rejtélyes Ötös” nevű bandának lettek volna a tagjai (a kutya is: ő bongón játszott volna).

Amikor épp a “Rejtélyes Ötös” nem éppen koncerteken léptek fel, akkor szellemek, szörnyek, zombik és egyéb rejtélyes teremtmények után nyomoztak és fejtettek meg velük kapcsolatos rejtélyeket. Ruby és Spears nem tudták eldönteni, hogy Too Much egy nagy gyáva, vagy egy kis bátor kutya legyen-e (később, Scrappy-Doo személyében mindkettőt megvalósították). Végül az utóbbit választották, ekkor viszont újabb kérdésekbe ütköztek: vagy egy nagy termetű német juhász vagy egy nagy bozontos juhászkutya legyen ő. Azután, hogy Barberával is beszéltek erről, amellett döntöttek, hogy Too Much egy dán dog lesz, hogy elkerüljék a félreértéseket a The Archiles-el (nekik juhászkutyájuk volt, Hot Dognak hívták).

Takamoto beszélt egy kollégájával, aki voltaképpen dándog tenyésztő volt. Miután megtudta, hogy melyek azok a tulajdonságok, amellyel egy versenyen egy dándog nyerhet, Takamoto hozzálátott ezen szabályok “megsértéséhez” és megtervezte Too Much figuráját görbe lábakkal, kettős tokával valamint más nem megszokott tulajdonságokkal.

Amikor a show már készen állt a bemutatásra, egy pár dolgot megváltoztattak. Geoff és Mike egy szereplővé vált, először Ronnie néven”, majd a későbbiekben ő lesz Fred, Kelly nevét megváltoztatták Daphne-ra (magyarul Diána), Linda is új nevet kapott, Ő lett Velma (Vilma), valamint W.W. lett Shaggy (Bozont) és már a testvérséget is elhagyták kettejük közül. Silverman-nek a cím se nagyon tetszett, ezért a Mystery five-ból először Who’ S-S-Scared (magyarul Ki F-F-Fél?). Egy rövidfilmet úgy mutatott be a CBS vezetőségének mint az 1969-70-es év legjobbját Saturday Morning mese műsoraiban.

De a vezetők túl ijesztőnek találták a történetet ezért elutasították. Mivel Silverman ott állt a szezon elején kész történet nélkül, megkérte Ruby-t és Spears-t, hogy dolgozzák át a történetet vicesebbé és kevésbé rémisztővé. Elvetették a rockbanda ötletét és Scooby-ra és Bozontra helyezték a hangsúlyt. Silverman-nak megtetszett a doo-be-doo-be-doo, amit Frank Sinatra rögtönzött a Starngers in the night című szám végén, és úgy döntött új nevet kap a kutya is és a show is. Így lett Scooby-Doo a Scooby-Doo, merre vagy? című első széria főszereplője. Ezután ismét bemutatták a CBS vezetőinek, akik ekkor már megadták az engedélyt a filmek elkészítésére.

Várjuk a véleményed

Magyar népmesék: A király kenyere

Dr. Bubó – íme a főcímdal