in

Pár érdekesség a Kérem a következőt! rajzfilmről

A Kérem a következőt! magyar televíziós rajzfilmsorozat, amelyet a Pannónia Filmstúdió készített. Eredeti címe helyett a sorozatot gyakran Dr. Bubó néven említik, mivel főhőse egy bagoly orvos, aki az erdőlakó állatok bajait kezeli ki, többnyire kevés sikerrel.

A sorozat eredeti ötlete Romhányi József mesekönyvéből származik, magát a rajzfilmet pedig Nepp József és Ternovszky Béla rendezte. A sorozat három évadból állt (mindhárom 13 epizódból), az első 1974-ben, a második 1975-ben és a harmadik 1982-től 1983-ig futott.

A sorozat ugyan a gyerekek körében is népszerű, de számos olyan pszichológiai és társadalmi problémát gúnyol ki, amely csak felnőtt nézők számára érthető.

A sorozat humora erősen épít a szójátékokra. Néhány példa: az erdei bankot Tönk-Banknak hívják, amely amellett, hogy egy fatönkön épült, tönkreteszi az ügyfeleit; az Orvosi Begyetem vezetője a Boa Constrector; a Szügyészségen rókák dolgoznak, mint „rókátorok” (prókátorok), a kocsmát lúdtalpon állónak nevezik.

Dr. Bubó egy bagoly, aki miután megszerezte kiváló minősítésű orvosi diplomáját, egy tölgyfa belsejében rendezi be rendelőjét, ahol az erdő beteg lakóit gyógyítgatja titkárnője – és egyben a rendelő ápolónője – Ursula nővér segítségével.

Az erdei állatok rendszerint valami súlyos pszichológiai problémával rendelkeznek: az elefánt kisebbrendűségi komplexusban szenved, a bolha megalomániás, a liba hipochonder, a szarvas betegesen féltékeny, a disznó részeges, a víziló betegesen falánk stb. Bubó mindegyiküket megpróbálja kikezelni, általában félreértve a megoldandó problémát. Pszichológiai kutatásainak törekvése és azoknak rendre való elbaltázása a sorozat fő humorát képezi.

Emellett Bubó gyakran próbál meg otthonosan mozogni a bűnüldözés területén is, öreg barátja, Sólyom csőrmester oldalán, mivel meg van róla győződve, hogy a bűnözés lélektani eredetet rejt magában; ezen elméletei éppúgy csődöt mondanak, mint pszichológiai munkássága.

A doktor minden egyes epizód végén egy bölcs mondással kommentálja az aktuális orvosi esetet, amit általában egy-egy neves egyetemi professzorának tulajdonít.

Várjuk a véleményed

Batman 1993-ban rajzfilmen is megérkezett

Kedveled Pom Pom meséit? Ez tetszeni fog