in

Mesék Mátyás királyról – nem lehet megunni

Mesék Mátyás királyról – nem lehet megunni.

Az egyik olyan személyisége a történelmünknek, akire szinte úgy gondolunk, mintha a legközelebbi ismerősünk lenne, akivel bármikor megihatunk egy kupa sert; vagy a jó szomszédunk, akitől bármikor kérhetünk tanácsot. Pedig ő is ott van a történelem könyvekben a száraz tények és adatok között, talán még napszemüveget is rajzoltunk neki az unalmasabb töri órákon. Tisztelet a kivételnek, de bizony nem is a történelemtanítás áldásos következménye, hogy ennyire jó haver számunkra Mátyás király, hanem a szájhagyományból és legendákból építkező meseszövésnek.- írja a fityisz.com

Sok-sok könyv jelent meg Mátyás királyról, szívesen olvasgatjuk is ezeket, hiszen rendet teremtenek – még ha csak az olvasás néhány percéig is – a világban az “igazságos király” bölcsességével. De ezen könyvek népszerűsége eltörpül a Magyar Televízió megbízásából a Pannónia Filmstúdió Kecskeméti Műtermében készült 13 részes sorozat mellett. Mondanám, hogy ezt a tizenhárom részt unalomig ismételték a televíziós csatornák, de ezt a sorozatot nem lehet megunni.

A megunhatatlan Helyei László

Egyik oka ennek a megunhatatlan hangulatnak a mesélő, Helyei László, aki egymagában ad hangot a sorozat összes férfi szereplőjének, olyan hangnemben, amit szerintem még a magyarul nem értő külföldiek is magával ragadónak tartanak. Egyébként a történet szerint a mesélő az udvari bolond, ő ismertet meg minket jó urunk, királyunk életének epizódjaival.

Másik eleme a szériának, ami mindenképpen sokáig az emlékezetünkben marad, a történeteket kísérő zene, melyért a Kaláka együttesnek lehetünk hálásak. A mese írója egyébként Kőszegi Ábel, forgatókönyvírója és rendezője ifj. Ujváry László, a dramaturg Szentistványi Rita.

Ahogyan már a bevezetőben is említettük, könyv rengeteg íródott Mátyás királyról, ezek azonban függetlenek a Kecskeméti Stúdió munkájától, pedig valószínűleg sokan szívesen forgatnánk egy olyan kötetet, amelynek illusztrációja és hangulata a műterem stílusát tükrözi. Készültek diafilmek is, szintén függetlenül a stúdiótól, de mivel ezekből csak négy van, mindenképpen itt a helyük: “Történetek Mátyás királyról”, “Mátyás király és a varga”, “Eb, aki a kanalát meg nem eszi”, “Szegényember királysága”. De természetesen a kecskeméti alkotók munkája beszerezhető DVD-n, melyet – a korábbi mesékre vonatkozó gyakorlattal ellentétben – jól megpakoltak extrákkal. Ezen a linken találhatjuk meg egyébként a fejezetek teljes listáját is.

Személyes kedvencem a Beatrix királyné tréfája című rész. Hogy miért ez a kedvencem, nem indokolnám meg, mert aki hirtelen nem emlékszik a csattanóra, annak nem lövöm le a poént, de a mai materiális társadalmunk elé aranyos kis görbetükröt tart.

forrás: fityisz.com

Várjuk a véleményed

Mesék Mátyás királyról: A kolozsvári bíró

Mézga család – bemutatjuk a szereplőket