in

A kedves páros milliók kedvence – Lolka és Bolka

A Lolka és Bolka (eredeti cím: Bolek i Lolek) lengyel televíziós rajzfilmsorozat, amelyet először 1963 és 1986 között adtak le. Władysław Nehrebecki saját fiairól, Janról és Romanról mintázta őket. A sorozat a két testvérről és kalandjairól szól, melyek legnagyobb részt a szabadban játszódnak. Első megjelenésük 1964-ben történt. Lengyelországban a TVP-n sugározták. – áll a wikipédia összeállításában.

A két szereplő neve a lengyel Bolesław és Karol nevek becenevéből ered. Angol nyelven a sorozatot Jym & Jam illetve Bennie and Lennie címen sugározták. A magyar cím valószínűleg fordítási hibából ered, ugyanis a Lolka és Bolka a szereplők neveinek (Bolek és Lolek) nem alanyesete, hanem birtokos esete.

Néhány epizód a Nickelodeon gyerekcsatorna Pinwheel című műsorán belül volt látható. 1973-ban a készítők eleget tettek a női nézők kérésének, és létrehozták Tola karakterét. Első megjelenése a Tola érkezése című epizódban volt, összesen harminc részben szerepelt.

A 150 epizód legtöbbje párbeszéd nélküli. Kivételek a filmek, illetve a sorozat 1980 utáni részei.

A Lengyel Népköztársaság idején Lolka és Bolka figuráját számos formában gyártották. Akciófigurák, játékok, filmek, képeslapok, stb, melyek napjainkban a Dobranocek múzeumban láthatóak.[[Készültek még számítógépes játékok, kifestő könyvek, képes könyvek is.

A lengyel rajzfilmek között a Lolka és Bolka minden idők legsikeresebbjének számít. A sorozat számos országban volt népszerű,[1] és azon rajzfilmek egyike, melyeket Irán is engedett műsorra tűzni az 1979-es forradalom után.[1] A sorozat a szocialista nevelés eszközeként készült, mint a Kisvakond is, és a készítők munkáját mindig cenzorok figyelték.

Várjuk a véleményed

Pár érdekesség a Hupikék törpikék rajzfilmről

Az erdő kapitánya: íme a főcímdal