in

Kedvencek – Frédi és Béni, és a felejthetetlen Romhányi

Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki kalandjai Magyarországon 1960-ban indult.

A Frédi és Béni, a két kőkorszaki szaki (eredeti cím: The Flintstones) amerikai televíziós rajzfilmsorozat, amelyet Joseph Barbera és William Hanna készített 1960 és 1966 között. A sorozat egy őskori család kalandjait mutatja be. A FOX amerikai tv-csatorna 2011-ben újabb évadot rendelt belőle, amit várhatóan 2013-ban mutatnak be az Amerikai Egyesült Államokban.

Magyarországon az 1960-as években már adták a sorozatot. A rajzfilmsorozat magyar szövegét Romhányi József írta, és szemben az eredetivel, végig rímekbe szedett és nyelvi játékokkal tűzdelt szöveg festi alá a képsorokat. Romhányi magyar szövegei a magyar beszélt kultúra részeivé váltak.

Egy városi legenda szerint Romhányi fordítása annyira jól sikerült, hogy az amerikai változatot újraszinkronizálták Romhányi szövegei után.

1994-ben és 2000-ben két élőszereplős film készült a sorozat alapján. Egy másik teória szerint azért volt szükség az újraszinkronizálásra, mert az első szinkron egyes epizódjai eltűntek.

A DVD kiadást megelőzően a kiadó a rajongókhoz fordult az eredeti szinkron beszerzésével. A DVD kiadáson, amihez megtalálható az eredeti szinkron, a lemez tartalmazza. A Boomerang és az RTL Klub a 2 szinkront felváltva sugározta a 2010-es években.

Érdekesség, hogy a magyar változat első epizódjainak főcímzenéje nem azonos az eredetijével, hanem Eddy Osborn Barbara polkája szól a képsorok alatt. Több mozija is készült a Frédi és Béninek: Frédi, a csempész-rendész, A Flintstone család: Időzavar és A Flintstone család: Subidubidú!

Forrás

Várjuk a véleményed

Emlékszel a Moha és Páfrány rajzfilmre?

TOP6 idézet a Vuk rajzfilmből

TOP6 idézet a Vuk rajzfilmből