in

Jön az első székely rajzfilm: érkezik Likaskő

Novemberben Londonban mutatják be A Likaskőt, a világ első székely rajzfilmjét.

Az angol szinkron most készült el Székelyudvarhelyen, négy londoni színész: Martin Ball, Alison Carter, Claire Inez és Jordan Gage kölcsönzött hangot a székely rajzfilmfiguráknak.

Fazakas Szabolcs, a Legendárium ötletgazdája elmondta: a Liksakő most már a világban minden angolul tudó gyermekhez eljut. S a másik, hogy a székelyföldiek, azáltal, hogy sokan megnézik a rajzfilmjüket, kicsit legyenek büszkébbek a saját kultúrájukra, mert igenis itt a talpunk alatt egy óriási érték van.

Hozzátette, leírták fonetikusan a székely karakterek nevét, s az angol színészek így ki tudták ejteni. Négy éve határozták el, hogy legyen angol szinkronja a rajzfilmek. Londonban, egy Legendárium bemutatón, Andrészek Istvánnal, a Her majesty’s színház munkatársával szervezték meg a castingot. A londoni színészek eleinte kicsit szkeptikusan nézték, hogy valakik Erdélyből akarnak rajzfilmet szinkronizálni, de miután látták A Liksakőt a bizalmuk is megnőtt.

A rajzfilm készítői fontosnak tartották, hogy miközben a hangfelvételek elkészülnek, megismertessék az új munkatársakkal Székelyföldet. Töltött káposzta, parajdi sóbánya, erdélyi táj, az angol királynő székelyföldi üknagyanyjának a szülőhelye és maga a Likaskő felkeresése is belefért az intenzív Székelyföld-tanfolyamba.

kolozsvariradio.ro

Várjuk a véleményed

Megnyílt a Hipp hopp, jön Vuk! kiállítás