in

Emlékszel? A Kétbalkezesek története 1976-ban indult

A Kétbalkezesek (eredeti cím: Kuťáci, … A je to!, Pat a Mat) csehszlovák televíziós bábfilmsorozat, amelyet 1976-ban mutattak be először a televízióban. A sorozatot Lubomír Beneš és Vladimír Jiránek álmodta vászonra. Csehszlovákiában a VPRO mutatta be, Magyarországon a Fox Kids / Jetix tűzte műsorra.

A sorozat két „kőműves” szomszéd és jóbarát rövid történeteit meséli el, akik a ház körüli javítanivalókat, ahelyett, hogy szakemberre bíznák, inkább maguk próbálják elintézni, legtöbbször katasztrofális eredménnyel. Mindegy, hogy tapétázásról, a szőnyeg lerakásáról vagy garázsépítésről van-e szó, ügyetlenségüknek köszönhetően mindig több kárt okoznak, mint hasznot. Próbálkozásaik a végén azért mindig meghozzák gyümölcsüket, így minden jóra fordul. – írja a wikipédia.

A két figura először 1976-ban a Kuťáci (A drótos) című rövidfilmben tűnt fel. A nagy sikerre való tekintettel később a készítők saját sorozatot forgattak …A je to! (…És kész!) címmel. A két ezermestert 1989-ben Patre és Matre keresztelték, majd a sorozat címébe is beépítették (Pat & Mat …A je to!).

A futamidő alatt a nézettség főleg a felnőtt korosztálynál szökött az égbe, mindenesetre a gyerekek egyaránt élvezték. A műsor osztatlan sikert aratott szerte a világon. 1990-ben Lubomír Beneš (elhunyt 1995-ben), a sorozat megalkotója létrehozta saját stúdióját (AIF Studio) Prágában és Zürichben, ahol ő és csapata további 14 epizódot készített, s a bábfilm elindult a nemzetközi siker felé.

Várjuk a véleményed

Mi történt? Per lett Lolka és Bolka kalandjaiból

Így indult Kukori és Kotkoda: a figurák igazán jól sikerültek