in

Elhunyt Vilma és Kotkoda magyar hangja

Életének 87. évében csütörtökön elhunyt Psota Irén, a nemzet színésze, a Madách Színház kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművésze – közölte a színház az MTI-vel.

Mint írták, a művésznő hosszan tartó betegség után, szívelégtelenség következtében, álmában hunyt el. Psota Irénnel a magyar színháztörténet és a színház legendás színésznője távozott.

Budapest, 2011. január 19.Psota Irén, a Nemzet Színésze, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész figyel, amikor Schmitt Pál köztársasági elnök fogadja a nemzet színészeit a Sándor-palotában.MTI Fotó:

Klasszikus és kortárs drámák, vígjátékok és musicalek főszerepeinek tucatjait játszotta el, minden műfajban és minden szerepében kiemelkedőt alkotott, a színpadon és a magánéletben is rendkívüli hatással volt a kollégáira és a közönségre – hangsúlyozzák a méltatásban.

Psota Irént a Madách Színház saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

A nagyszerű színésznő rajzfilmek szereplőit is szinkronizálta, az ő hangján szólalt meg Vilma a Frédi és Béni sorozatban, avagy Kotkoda a Kukori és Kotkodában.

Várjuk a véleményed

Két kicsi sün – mesélő: Jakab Zsolt

Oscar-díj – Az Agymanók díjat kapott