in

Csip-csup csodák – kalandok Kalán nénivel

A Csip-csup csodák egy japán animesorozat, amelyet az NHK, a japán nemzeti főadó 1983. április 4. és 1984. március 9. között sugárzott; Magyarországon többnyire 1988 és 1991 között sugározták, több ismétléssel. Az 50 epizódból (amely 130 történetre osztható fel) álló sorozat Alf Prøysen norvég író Teskjekjerringa („A teáskanál-hölgy”) című regényéből készült.

Később az Animax műholdas japán televízióadó is sugározta. Több országban bemutatták, a magyar televízióújságok pedig éveken át holland gyártású sorozatként jegyezték a mesét, amelyet a Magyar Televízió sugárzott. A Studio Pierrot készítette, Hajakava Tacuo rendezte, a zenéjét Akano Tacsio szerezte.

A „teáskanál-hölgy” a magyar változatban a Kalán néni nevet kapta, aki férjével, Paprika bácsival él egy kis faluban.

Nyakában a kanál

Nyakában varázserejű kanalat hord, aminek segítségével bármikor a kanál méretére csökkenhet, miközben a kanál megőrzi eredeti méretét, amelyet aztán az összement Kalán néninek a hátán kell magával hordania.

Kalán néni egy idő után mindig visszaváltozik emberi méretére, a varázslat ideje alatt birtokolt különös adottságai azonban lehetővé teszik számára, hogy – a szintén mesehős Nils Holgerssonhoz hasonlóan – állatokkal elegyedjen beszédbe vagy csodálatos erdei kalandokat éljen át, ilyen módon pedig új és érdekes barátokat szerezzen.

A sorozat szereplője Lili, egy rejtélyes kislány is, aki egyedül él az erdőben, és Kalán néni barátja, aki ugyancsak jó viszonyt ápol egy egércsaláddal (családfője Björn Halken) is. Az emberek előtt nem fedheti fel titkát és nem mutatkozhat összement alakjában, ami néha igen sok kockázattal jár. Férje, Paprika bácsi ugyanakkor a sorozat folyamán felfedezi felesége titkát.

Várjuk a véleményed

Ez a 4 Disney rajzfilm nem gyereknek való?

Csip-csup csodák – íme a főcímdal