in

Barbapapa – egy szerelemnek köszönhetjük a sorozatot

Egy óceánon átívelő szerelem kellett ahhoz, hogy megszülessen Barbapapa figurája. – indul az Újságmúzeum írása.

Az akkor 37 esztendős amerikai Talus Taylor ugyanis annyira beleszeretett 28 éves francia barátnőjébe, Annette Tisonba, hogy egészen Párizsig ment a lány kedvéért. 1970-ben a szerelmespár éppen a virágos Luxembourg-kertben andalgott a francia fővárosban, amikor Taylor – ekkor még egy szót nem tudott franciául – egy kisgyerekre lett figyelmes, aki az anyukáját rángatta az édességárushoz. A fiúcska csak azt hajtogatta, barbe a papa, barbe a papa!

Megkérdezte barátnőjét, hogy mit mond a gyerek. Vattacukrot (franciául barbe a papa) akar mindenáron! – válaszolta Tison. A dallamos név és a vattacukor alakja annyira megtetszett Taylornak, hogy hamarosan nekiállt megálmodni a figurát. Így született meg a könyv, majd abból a világhírű rajzfilm.

A papa rózsaszínű

Némileg furcsa, de Barbapapa lett a rózsaszín, Barbamama pedig fekete.

A meséből 45 rész készült, az alakváltó Barbapapa pedig a gyerekek kedvence lett.

A mese szerint hét gyerekük született, nem csak színükben különböztek, de a „tudományukban” is. Volt olyan kicsi, aki táncolni szeretett, egy másik a zenét kedvelte, a harmadik pedig imádott tornázni.

A Barbapapát megálmodó szerelmespárból Annette Tison volt a fiatalabb, mégis ő halt meg hamarabb, 71 éves korában, 2013-ban érte a halál. Szerelme, Talus Taylor két évvel később, 82 éves korában hagyott itt minket. Nyugodjanak békében!

Várjuk a véleményed

Barbapapa – íme a szereplők névsora

Érdekes fotók! Így készült a Süsü, a sárkány