in ,

16 érdekesség a Kukori és Kotkoda rajzfilmről

16 érdekesség a Kukori és Kotkoda rajzfilmről

16 érdekesség rovatunkban a Kukori és Kotkoda rajzfilmről közölünk csemegéket.

A Kukori és Kotkoda magyar televíziós rajzfilmsorozat, amelynek forgatókönyvét Bálint Ágnes írta. Ez volt az első olyan mesesorozat, amely a Magyar Televízió megrendelésére készült.

Az 1970-ben útjára induló rajzfilmsorozat alapötletét Bálint Ágnes egyik kolléganője adta; aki gyakran panaszkodott arra, hogy férje nem hajlandó semmilyen házimunka elvégzésére. Így született meg Kukori, aki lustaságával minden epizódban felbosszantja Kotkodát.

A sorozat rendezője és megtervezője Mata János azért választotta a tyúk és kakas figuráját, mert úgy vélte, ha a szereplőknek csak két lába van, kevesebbet kell rajzolni.

A rajzfilmsorozatból 1970 és 1972 között két széria, összesen 26 epizód készült el.

1981-ben a Szerencsi Édesipari Vállalat csokoládéinak papírján a Kukori és Kotkoda figurái is szerepeltek.

A Kukori és Kotkoda nemcsak csokoládépapír, de 2*120 db-os kirakós játék formájában is megjelent.

Mata János a figurákat tojásformákból rakta össze, hogy a gyerekek is könnyen meg tudják őket rajzolni, így a tyúkok teste, feje és csőre is tojás formájú.
Gondosan ügyeltek a szereplők környezetének kialakítására, Kukori és Kotkoda parasztházban laktak, Hápogi pedig modern házban úszómedencével. Hápoginak robogója is volt, ezt annak apropóján írta bele Bálint Ágnes a történetbe, hogy akkoriban Mata Jánosnak is volt egy robogója.

Kukori és Kotkoda színesben készült

Egyes szereplőknek autója is volt, amik mind valódi, ismert autók grafikái voltak, így például a betörő rókák VW bogárral, a Szöcske pedig Jaguar E-Type-al közlekedett.

1970-ben a televízió még fekete-fehér volt, ám a rajzfilmsorozatot színesben készítették, mivel azt tervezték, hogy moziban is vetítik majd. Ezért a Kukori és Kotkoda esetében hideg színskálával dolgoztak, hogy megfelelő szürke árnyalatokat kapjanak.

A második szériában Kotkoda új hangot kapott, az őt megszólaltató Psota Irén ugyanis akkoriban Amerikában vendégszerepelt, ezért Hacser Józsa lett Kotkoda új hangja.

A jellegzetes káráló hang Márkus László ötlete volt.

1982-ben megjelent a Pepita hanglemez kiadónál a Kukori című hanglemez, amely a rajzfilmsorozat alapján készült. A hanglemezen a rajzfilmsorozat szereplőinek hangjai Márkus László, Psota Irén és Szuhay Balázs énekelte a Magyar Rádió vonós tánczenekarának közreműködésével. A zenéjét Lovas Ferenc szerezte, a dalszövegeket Bálint Ágnes írta.

A ’70-es években jellemzően a reklámfilmek alatt is zenekarok szolgáltatták a zenét, a Kukori és Kotkodában a főcímzenén kívül azonban mindössze egyetlen elektromos orgona hallható, melyen Lovas Ferenc játszott. Bár a főcím egyszerű dalocskának tűnik, Psota Irénnek és Márkus Lászlónak mégsem volt könnyű dolga, a zene ritmus ugyanis gyakran változik, a háromnegyedek időnként váltakoznak a kétnegyeddel.[3] A főcímdal az egyik epizód előtt

Várjuk a véleményed

Kukori és Kotkoda – a sorozat epizódlistája

A lenyűgöző Hammond – finomság a Frakk a macskák réme és a Kukori és Kotkoda rajzfilmekben